“Applause”, ovació i devoció

Like Don't move Unlike
 
1

És possible sonar en un primer disc com si en portessis 10 d’avantatge i Islandia Nunca Quema n’és l’exemple. Potser perquè aquest grup de Reus portava molts anys d’activitat abans de publicar “Applause”, un disc que és com un primer fill molt desitjat. Li veus totes les gràcies i cap defecte. Algunes vegades el temps acaba fent caure el vel, però en altres casos el que veus inicialment és el que hi ha: veritat. I el que Islandia Nunca Quema mostra a “Applause” és exactament el que viu i respira el grup: pop-rock de veritat com a sinònim de clàssic. Un disc que aconsegueix el que promet amb l’arrencada, atrapar l’oient (“Reach you”) amb cançons que semblen clàssics, amb guitarres que canten (“Our kingdom has come down”) i un cantant, Carles Ribas, amb una veu tan personal com autèntica (penseu en Richard Hawley i encertareu).

I com que al primer fill no se li nega res i se’l vesteix amb la millor roba, Islandia Nunca Quema ha recorregut a la pintora Mònica Jiménez Ruiz per il·lustrar el seu primer disc. El cantant del grup, Carles Ribas, explica: “Tinc el ‘mal’ hàbit de veure obres d’art com a possibles portades de discos de la banda. De fet, m’agrada la idea d’utilitzar obres d’art existents per a fer portades. Trobo interessant aquesta coexistència, independentment de la relació que pugui tenir amb el contingut del disc. Amb tot, en el cas del darrer disc, l’obra que vam fer servir a la portada va influir fins i tot en el títol, ja que originalment l’obra de la Mònica porta com a subtítol ‘Applause’.”

applause original

L’obra de Mònica Jiménez és plena de personatges que troba a Internet o en materials gràfics, que treu de context i els dibuixa amb una doble intenció: posar de relleu l’absurd de l’existència humana i trobar-ne la identitat. Almenys així és com ella defineix la seva obra.

mònica jimenez 1

mònica jimenez 2

No és la primera vegada que Islandia Nunca Quema recorre a una obra pictòrica per il·lustrar un disc. El reusenc i amic del grup, Jordi Abelló Vilella, és l’autor de la portada del segon senzill del grup, “Behold the evil mind”. Un títol (“Observeu la ment malèvola”) que es va convertir en una trista premonició del que passaria amb el disc, o del que no passaria perquè el segell que l’havia de publicar es va quedar els diners i el senzill segrestat. Amb tot, el grup ha penjat al seu web una imatge de com hauria estat el treball amb la portada d’Abelló.

jordi abelló islandia nunca quema

Fer una ullada al web d’aquest artista és assistir a una col·lecció ingent d’obres fascinants, inquietants i pertorbadores.

jordi abelló retrat

Escolteu, gaudiu, descobriu… però sobretot no cremeu després d’escoltar. Perquè en el cas, força improbable, que no us agradi la música, sempre podeu emmarcar el disc.

 

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *