Big Núria

Like Don't move Unlike
 
1

Quan tens 18 anys i fas un primer disc que l’hauria pogut firmar PJ Harvey pots tenir dos problemes. Que no agraris als de la teva generació i que despertis recels entre els més veterans. Probablement, el primer problema és tan real com de difícil solució. El segon problema es desmunta gratant una mica i comprovant que la Núria Graham ja havia publicat un primer i prodigiós EP, “First Tracks”, amb dos anys menys.

Perquè, no ens enganyem, el que Graham ha fet amb el disc “Bird Eyes” no és normal. Que canti com ho fa, que toqui la guitarra com si hagués nascut amb ella i que compongui cançons que semblen escrites per algú que porta anys de carrera (“The sea in your eyes”, “Cristopher”, “Dark past”o l’extraordinària cadència de “You fall asleep so easily”). Un disc tan personal com exportable i que Graham tocarà, per mèrits propis i per pertinença a El Segell del Primavera, al festival Primavera Sound 2015.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/playlists/73472886″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

 

A la maduresa musical fora del comú de Núria Graham hi hem d’afegir també una sensibilitat artística que la porta a il·lustrar la portada del seu disc amb una pintura d’un altre músic: Adam Green.

 

Portada del disc Bird Eyes

Mundialment conegut gràcies a la banda sonora de la pel·lícula “Juno” (2007) i a la cançó “Anyone else but you”, que sis anys abans havia publicat amb el grup The Moldy Peaches, Green no només compon cançons i fa discos. També pinta com si tingués la necessitat de provar tots els colors possibles.

cocaine adam green

El seu estil és peculiar. Qualificar-lo d’ingenu o infantil seria tan aproximat com simplista. Perquè Adam Green no només passa per la piconadora la paleta de colors. També ho fa amb les seves influències: de l’abstracció de l’holandès Piet Mondrian als dibuixos animats.

goldmine adam green

I a mig camí se situa la col·lecció “Cartoon & Complaint” (2012) on Green dibuixa fins a deconstruir l’ànec Donald, Garfield o el Big Bird de “Sesame Street”, la versió original del que després va ser la Gallina Caponata, l’enorme ocell groc a qui Adam Green dedica diverses pintures i entre elles la que il·lustra el primer disc de Núria Graham.

bird godhead

Sí, els “Bird Eyes” de la Graham són els del Big Bird/Gallina Caponata d’Adam Green. Tan fascinant com inquietant. I ja sabeu, si no us agrada la música sempre podeu emmarcar el disc.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *