Father John, creiem en tu

Like Don't move Unlike
 
1

Un parell d’acords de guitarra acústica, un piano que sembla aparegut d’una polsegosa taverena de Nova Orleans, uns violins melancòlics i una bateria que acaba d’arrossegar-te cap a “I love you, honeybear”, la cançó que enceta el segon disc de Joshua Tillman o, el que és el mateix, Father John Misty. Però no us equivoqueu. Que la cançó que enceta el disc i li dóna títol sembli ensucrada és un miratge, perquè Tillman acompanya la paraula “honeybear” amb quatre paraules descarnades que donen una idea del que després és tot el disc: “Mascara, blood, ash, and cum” (Màscara, sang, cendra i semen). “I love you, honeybear” és la demostració que no calen paraules toves ni melodies fàcils per crear una de les cançons d’amor més meravelloses que s’han escrit mai.

Quan un disc comença així et guanya per sempre. I aquest és el cas del que, quan acabi aquest 2015, molt possiblement aparegui com un dels millors discos de l’any. Un treball on Father John Misty parla de Joshua Tillman i de la seva relació sentimental amb la fotògrafa i cineasta Emma Elizabeth Tillman, de manera molt explícita, a cançons que abracen les guitarres folk (“I went to the store one day”), les trompetes mexicanes (“Chateau lobby #4”), l’electrònica (“True affection”), el pop dels 60 (“The night Josh Tillamn came to our apt.”), el rythm & blues (“When you’re smilling and astride me”) o la psicodèlia (“The ideal husband”).

En mans de qualsevol altre creador una barreja similar podria acabar sent un despropòsit, però Father John Misty acaba construint una joia crua, honesta, sensible i plena d’una intensitat que arriba a emocionar. Per al final queden les mencions de dos himnes que tenen un perill: acabar escoltant-los en bucle durant hores. Es tracta d’una emotiva i meravellosa melodia com “Strange encounters” i una de les balades de l’any com “Bored in the USA”. Sí, un lament, una nova volta, una actualització de la crítica sobre la societat americana que fa 31 anys va fer Bruce Springsteen però que, a diferència del “Born in the USA” aquesta és impossible que ningú malinterpreti.

I com il·lustrar aquest allau d’emocions i d’influències? Doncs, amb una portada que recorda molt a la del primer disc de Father John Misty, “Fear fun” (2012). Si en aquella ocasió va recórrer a la colorista psicodèlia de Dimitri Drjuchin, aquesta vegada ha encarregat la feina a la també acolorit però més exòtic i místic talent de Stacey Rozich.

stacey portada

Obra en aquarel·la i guaix inspirada en la iconografia mística (molt mexicana). Segons explica ella mateixa al seu blog, la seva obra és un relat folclòric que pren d’inspiració moltes referències: els viatges, els records, la família o les relacions. Per tant, era la persona perfecta per intentar il·lustrar un disc que explica la trajectòria sentimental del matrimoni Tillman.

Portada a banda, on trobem des de dimonis com els de les adiccions de Joshua als mariachis que canten a l’amor, Rozich també s’ha encarregat de les il·lustracions interiors. Almenys les de l’edició de luxe en vinil, amb un sensacional diorama que es va convertir en un malson per als fans i col·leccionistes. El motiu és que la quantitat de plecs va acabar deformant els vinils.

father john vinil

Però que la mala sort en el càlcul de mesures no ens distregui de l’obra de Rozich, tan rica en influències, en sarcasme i ironia com el disc de Father John Misty.

rozich 2Pels seus 8 discos com a J. Tillman, pel disc que va fer com a bateria per a Fleet Foxes (“Helplessness blues”) i, sobretot, pels dos discos que ha publicat sota el pseudònim de Father John Misty cal creure en ell, en la seva música, en la seva vida (busqueu biografies seves i sorprengueu-vos de la seva infantesa immersa en una família ultra religiosa), però sobretot en el seu futur. Si voleu ser testimonis del primer concert de Father John Misty a Catalunya apunteu-vos una data: dissabte, 4 de juliol al Vida Festival de Vilanova i la Geltrú. Podeu acabar lamentant tota la vida deixar passar aquesta actuació.

I ja sabeu, si no us agrada la música sempre podeu emmarcar el disc.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.