Massive (art) Attack

Like Don't move Unlike
 
2

Robert 3D del Naja no només és un dels músics més influents en la història de la música amb el seu grup Massive Attack. Sense saber-ho també ha ajudat a crear una de les últimes grans revolucions artístiques: el grafitisme. La reivindicació com a art d’aquesta expressió urbana és tan antiga com l’aparició de la primera pintura d’esprai en una paret o en un vagó de metro. Però han hagut de passar més de 40 anys perquè aquesta disciplina es consideri art en majúscules gràcies a l’obra d’un personatge tan genial com misteriós: Banksy. I si Del Naja ha atribuit a Jean-Michel Basquiat bona part de la seva inspiració, Banksy cita el treball de Del Naja com una de les seves influències més importants.

Patriot
Patriot

Des que Massive Attack va publicar el seu primer disc, l’influent “Blue Lines” (1991), Del Naja ha estat darrere de totes les portades. Des del disseny industrial i corrosiu de “Blue Lines”, al collage de “Protection” (1994), la bellesa coleòptara de “Mezzanine” (1998), la freda trencadissa de “100th Window” (2003) o la seva portada més grafitista fins el moment, la del disc “Heligoland” (2010). Ara, tot el treball (portades i el disseny de l’interior dels discos) ha estat recollit al llibre “3D & The Art Of Massive Attack”.

Slideshow of

Publicat per The Vinyl Factory aquest llibre (amb dues portades reversibles, 300 pàgines i 280 il·lustracions i fotografies) recull la història visual de Massive Attack però també material inèdit (fotografies, entrevistes) que ajuden a entendre l’evolució estètica del grup però també l’evolució artística de Robert del Naja. D’aquest llibre se’n va fer una edició limitada de 350 còpies, numerades i signades per Del Naja, amb el llibre, una il·lustració única i un vinil amb una cançó inèdita de Massive Attack. I tot això lliurat en una caixa de pizza.

Slideshow of

El que no inclou aquest llibre és l’art que Robert 3D del Naja ha dissenyat per a l’últim treball de Massive Attack, un EP titulat “Ritual Spirit” i amb el que el grup pretén aplacar l’ànsia dels seguidors de grup després de 6 anys sense novetats. Un treball amb quatre noves cançons de les que el grup n’ha tret videoclips.

A diferència dels vídeos, la portada del disc no és gens destacable. Però la galeria Lazarides a Londres la va aconseguir fer atractiva editant una edició especial de 300 còpies amb la portada pintada a mà per Del Naja.

Portades de l'edició limitada

Massive Attack's 3D creates Ritual Spirit EP artwork at Lazarides Editions Studio

Massive Attack's 3D creates Ritual Spirit EP artwork at Lazarides Editions Studio

No cal dir que les còpies van volar, encara que moltes no anessin a parar a seguidors del treball de Massive Attack o Robert del Naja sinó a especuladors que han trigat poc a vendre les seves còpies en portals de subhastes a Internet. Més enllà d’aquest detall potser caldria anar reivindicant que algun valent exposi aquí l’obra de Robert 3D del Naja.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.