La divina comèdia de Father John Misty

Like Don't move Unlike
 
2

Aquí teniu el que, possiblement, és un enorme èxit. No per la quantitat de tornades comercials sinó per la sensació que Father John Misty ha aconseguit el que volia: crear una obra d’art en majúscules, una epopeya musical amb la que el nord-americà transcendeix l’etiqueta de músic per abastar la d’artista en la seva concepció més romàntica, és a dir la d’aquell que busca i aconsegueix captar sentiments i commoure amb el seu art. ‘Pure Comedy’ (Sub Pop/Bella Union, 2017) no és un disc amb el que Father John Misty arribarà a les llistes d’èxits però sí a l’ànima, encara que sigui a través de la frustració, el desencant, la desil·lusió, el desengany del que ell anomena la comèdia humana.

Si el seu anterior treball “I Love You, Honeybear (Sub Pop/Bella Union, 2015) era un cant optimista a la seva relació sentimental amb Emma Elizabeth Tillman, ‘Pure Comedy’ és un retrat pessimista de la societat. Tal és el desencant que Father John Misty ha tingut la necessitat de justificar-se amb una àmplia introducció escrita al disc: ‘Pure Comedy’ és la història d’una espècie nascuda amb un cervell mig format. La seva única esperança per a sobreviure, trobant-se en una roca cruel i imprevisible envoltada d’altres espècies que semblen més adaptades a tot l’entorn, passa per la confiança en altres cervells a mig formar una mica més vells. Aquesta confiança pren diferents noms a mesura que la història avança, com ‘amor’, ‘cultura’, ‘família’, etc. A mesura que passa el temps i els cervells proven de ser molt bons a l’hora de crear significat on no n’hi ha, l’espècie es converteix en portadora d’ironies, extravagàncies i sofisticacions creixents. Aquestes ironies estan dissenyades per a ajudar l’espècie a suportar la desagradable vulnerabilitat i intentar reconciliar-se amb la idea que la seva imaginació és desproporcionada en comparació amb la monotonia de la seva existència.

És a dir, tota la misèria humana al descobert en 13 cançons que representen un descens a l’infern de l’egocentrisme, la superficialitat, l’obsessió, la injustícia, la ignorància, la paranòia, el terror, la manipulació, l’avorriment devastador…

L’ABSURDITAT HUMANA D’EDWARD STEED

“Pure Comedy” és “La Divina Comèdia” de Dante musicada per Father John Misty i dibuixada per Edward Steed, il·lustrador de la revista The New Yorker. Poc se sap de Steed però veient el resultat és clarament l’ànima bessona del tragicòmic John Misty, capaç de donar forma a una humanitat tan malhumorada, violenta i egoista com la que descriu el músic a les seves lletres.

En aquests dos detalls de la contraportada i la portada del disc es poden apreciar els principals trets de l’estil d’Edward Steed: lletgisme, barroquisme i gust pel detall. En una entrevista a la revista Surface Steed va explicar que per a la portada, la contraportada i l’interior del disc va dibuixar infinitat d’escenes satíriques sobre l’absurditat humana. Una mena de mirall on la humanitat hi veiés el seu pitjor reflex.

Detall del llibret del disc
Escena del llibret interior de Pure Comedy

Segons Steed, una de les inspiracions per aquest treball van ser les pintures religioses medievals i concretament en “El vaixell dels bojos”, la pintura d’El Bosco basada en l’obra satírica escrita per Sebastian Brant el 1494 en què l’autor alemany satiritzava els costums de l’època. La bogeria com a contrapunt de la raó de finals del segle XV com a inspiració de la bogeria social del segle XXI.

La de “Pure Comedy” és la primera portada de disc d’aquest dibuixant especialitzat en ironitzar sobre l’actualitat.

Si com diu aquesta última vinyeta de Steed, “Això és molt millor que abans”, ja és qüestio d’opinions. Mentre “I Love You, Honeybear” era un lluminós cant a l’amor, “Pure Comedy” esdevé un retrat del desengany humà. No és per desitjar res dolent a Josh Tillman, però com més deprimit està, més bons discos fa.

FITXA

Disc: “Pure Comedy” – Father John Misty (2017)
Discogràfica: Subpop
Portada i disseny: Edward Steed

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *