Sigur Rós, experimentació infinita

Like Don't move Unlike
 
0

Sigur Rós són els protgonistes de la tercera i última recomanació de cara al Record Store Day 2018. Els islandesos reediten quatre vinils d’edició limitada que van publicar originalment, en una edició encara més exclusiva, amb motiu del festival artístic que el propi grup va organitzar a finals d’any passat al seu país. Aquella sèrie limitada de vinils, uns 500, tenien dos alicients: el primer és que eren enregistraments inèdits del grup o d’algun dels seus membres, i el segon és que tots els vinils tenien portades pintades a mà per l’artista islandesa Sigga Björg Sigurðardóttir. Vinils que al Record Store Day 2018 es reediten en una segona edició limitada però sense portades úniques per a cada còpia.

El primer dels vinils és “Route One” l’experiment musical i turístic que la banda va emprendre l’estiu de 2016 en què van transmetre a través de Youtube un llarg viatge a través del país, 1332 quilòmetres. La banda sonora d’aquesta aventura es va crear a través d’un programari de música generativa que prenia fragments de la seva cançó “Ovedur” i la reinventa-va creant noves i imprevisibles variants. Els millors moments del viatge, de 24 hores, es van concentrar en un sol àlbum de 8 tracks catàrtics.

El segon vinil de Sigur Rós és “Liminal Remixes”, una col·lecció de versions ambientals fins ara inèdites fruit de la col·laboració amb el productor Alex Somers i el compositor Paul Corley.

El protagonista del tercer vinil és Alex Somers que ha recollit en un disc sense títol la seva experiència com a compositor de la banda sonora de la pel·lícula “Captain fantastic” o de la sèrie “Black Mirror”. Aquest músic i artista visual té una llarga i productiva relació amb Sigur Rós perque va coproduir el disc “Valtari” (2012) i va mesclar “Kveikur” (2013).

Finalment, la quarta referència sota el segell de Sigur Rós per al RSD 2018 és l’EP “All Animals” que fa 9 anys acompanyava les primeres còpies del disc “Riceboy Sleeps”, un exercici de música ambient que suposava el debut del duet artístic format per Jónsi, el cantant dels islandesos, i per Somers. Ara, aquell EP es publicarà per primera vegada en format vinil.

L’autora de les portades dels quatre vinils és Sigga Björg, una islandesa de 41 anys que treballa el dibuix, la pintura, l’escultura i l’animació, que s’inspira en el passat mitològic i que reprodueix figures que barregen els atributs humans i els animals. Björg ja es va encarregar de tot el disseny gràfic del disc “Kveikur” (XL Recordings, 2013), que fins ara és l’últim disc d’estudi de Sigur Rós.

La música de Sigur Rós i l’art de Sigga Björg tenen moltes coses en comú. Una bellesa remota i bestial. La fascinació per camins inacabables i melodies infinites. Una experimentació tan aclaparadora com íntima.

SaveSave

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *