Els mons del Xarim i el Garau

Like Don't move Unlike
 
2

El músic Xarim Aresté i l’il·lustrador Joan Garau tornen a col·laborar en un disc nocturn, melancònic, de vegades experimental, sovint misteriós i sempre ric en matisos. “El Nus i Altres Mons” (U98 Music, 2019) són 9/18 composicions amb les quals Aresté torna a demostrar que és un dels millors compositors catalans. Capaç de fer somiar amb peces com la introductòria “El prat” o “Em desfermaré”; d’emocionar amb el classicisme d’ “Orquestra” i el minimalisme de “Soltar-ho tot”; o amb l’esperit americana que sobrevolen “Allà on cou l’amor” i “Deixalles vora el riu”, cançó de riquíssimes dinàmiques que no costa gens imaginar en la veu d’Eddie Vedder. Menció a banda per a tres temes que mereixen incorporar-se immediatament en el repertori obligat de Xarim Aresté: “Respira”, “El temps de les flors” i “He vingut a dorar-te”. Això pel que fa a les 9 primeres pistes d’un disc que té nou composicions més amb les que Aresté experimenta amb el jazz instrumental. Una curiositat sense més transcendència.

CREATIVITAT DESFERMADA

El que diuen és el disc més ric en matisos i experimental d’Aresté compta amb un treball gràfic riquíssim en detalls. És obra del vell conegut Joan Garau, qui ja li va dissenyar les portdes de “La Rosada” (Bankrobber, 2015) i “Polinèsies” (Bankrobber, 2017). Amb cada treball, Garau s’ha convertit en una persona clau en l’equip d’Aresté i el seu nom ja figura en els títols de crèdit al costat del dels músics del disc i de la parella que l’ha produit, Santos & Fluren.Parafrasejant una de les lletres del disc, Garau ha desfermat la seva creativitat amb unes il·lustracions que respiren classicisme, barroquisme i surrealisme. Són sis els dibuixos que ha fet per a “El Nus i Altres Mons”, sis escenes que es connecten entre elles formant una mena d’univers que s’integra, es vincula i es barreja. Un univers nocturn i misteriós com moltes de les cançons que il·luminen millor el disc.Dissenys que parteixen d’una formalitat clàssica (verges a l’estil Rubens) a la que Garau hi ha anat afegint detalls en capes. Des de planetes a formes geomètriques, passant per cebes, boles de billar, fàbriques, astronautes, àngels amb escafandres, rellotges, una casa voladora, una guitarra incrustada a la cúpula d’una basílica o un  nadó dins d’un úter a punt de néixer. Tot dins d’una exhuberant naturalesa amb el verd, groc, blanc, negre i gris com a colors predominants.

Joan Garau ha explicat a La Música Per La Vista que l’imaginari d’aquest disc es va estar gestant durant tot un any en llargues converses telefòniques amb Aresté.

“En aquestes converses xerràvem de les coses que teníem al cap, que haviem après o dels processos en els quals estàvem capficats. Els dos som persones molt curioses i la deriva podia portar-nos practicament a qualsevol lloc”.

Al final, tota aquesta quantitat d’informació es va sintetitzar en una il·lustració que va començar a expandir-se descontroladament.

“A mesura que avançava la imatge sentia la necessitat d’anar més enllà, l’horitzó va anar creixent sense mesura i no tenia ni idea d’on deixar-la acabar. Al final la clau estava en un dels principis del Kybalió ‘com és a dalt és a baix’

I si agafeu el llibret del disc i uneixes les dues puntes, la il·lustració està conectada, el principi és el final i a l’inrevés.

“Tot el simbolisme hermètic és poderosíssim, jo l’he utilitzat de forma totalment apòcrifa ja que em fascina des del moment en què en Xarim me la va descobrir. Està bastant barrejada i pervertida amb imaginari personal dels dos basat en pop, història, política, fantasia, metafísica i, com no, música”.

El resultat és un retaule barroc on tot el conjunt és com una textura que, a partir de l’aproximació es poden descobrir una sèrie de detalls tan ambigus i interpretables com capes de photoshop tenia el projecte.

Perdre’s una vegada i una altra en el detallisme del treball gràfic de Joan Garau acaba esdevenint un dels millors alicients d’aquest excel·lent nou disc de Xarim Aresté.

FITXA

Disc: “El Nus i Altres Mons”
Autor: Xarim Aresté
Any: 2019
Discogràfica: U98 Music
Portada: Joan Garau

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *