De monstres, homes i visions febrils

Like Don't move Unlike
 
5

Escoltar, sentir i percebre les cançons de l’últim disc d’Of Monsters And Men (Universal, 2019) pren una altra dimensió quan escoltes, sents i perceps la visió artística de Jón Sæmundur Auðarson. Aquest pintor islandès, d’imaginari ancestral, traçat viu i colors impactants, és l’autor de les cinc portades diferents que ha fet per a un àlbum farcit amb moltes dosis d’èpica, intimitat i sensibilitat.

Emocions connectades

En conversa amb La Música Per La Vista, Jón Sæmundur explica que la inspiració per al treball gràfic de “Fever Dream” ve d’una doble direcció. D’una banda, de les màscares antigues que omplen el seu estudi moltes de les quals pintava en directe en els concerts de la seva banda Dead Skeletons.

L’altra font d’inspiració va ser escoltar les ‘demos’ de les cançons que acabarien formant part del disc. Unes maquetes de so més cru i directe i que el pintor islandès afirma que el van arribar a commoure. “Tenia moltes ganes d’entrar al seu món sonor i el meu estudi de pintura és un antic estudi de gravació, per la qual cosa sóc capaç d’escoltar música a tota hora i fusionar-me amb la música. No m’esperava que l’energia que es va produir, els moviments tan forts que es van crear, em fessin plorar. No m’havia passat mai abans de pintar. Això ha acabat fent que jo també hagi aportat molta energia a les peces que vaig fer per al grup”. I el resultat són cinc portades per a cinc edicions de col·leccionista que deixen constància de la intensitat emocional que transmeten algunes de les cançons de “Fever Dream”.

Al final, però, cap d’aquestes cinc pintures va acabar sent la portada oficial de “Fever Dream”. Of Monsters And Men van preferir que el protgonisme se l’enduguès un detall d’una de les pintures: un ull. Detall que Jón també va treballar intensament al seu estudi.

Esperits ancestrals

Darrere de l’obra Sæmundur hi ha una arrel mística molt important. “De vegades, pintar pot ser molt purificador, però també m’agrada pensar en la idea de la pintura com un acte per a convocar esperits ancestrals i crear un món interior on hi passin moltes coses. Sempre he pensat en els meus esperits com a ‘soldats’ d’un gran exèrcit espiritual que espera les meves ordres”. Pel que fa a l’ús de colors tan vius en la seva obra, l’islandès explica que “de petit vaig tenir una visió durant un somni febrós en què tots els colors de l’univers s’alineaven en un vòrtex davant meu girant en un immens espai. Va ser un somni colpidor i ara va ser una sorpresa saber que el títol del disc seria, precisament, ‘Fever Dream’ (somni febril)”.

L’espiritualitat que respira l’obra de Jón Sæmundur té una connexió biogràfica molt potent. “De petit no vaig tenir la figura del pare. Ell era danès/alemany i va marxar d’Islàndia abans de néixer jo. Així que em va obsessionar les imatges de Jesucrist que les meves àvies, molt religioses, tenien penjades a les seves habitacions. Quan vaig ser gran, vaig començar a col·leccionar aquestes estampes antigues. De fet, ara en tinc una gran col·lecció”.

Més enllà de la iconografia cristiana “també m’agrada l’art dels tibetans i dels Huitxol (o Wixarika, com ells s’anomenen) un poble indígena de Mèxic. M’encanten els colors brillants que fan servir en el seu art i els colors del temple al Tibet”.

La mort com a teràpia

L’any 2003, Sæmundur va començar a treballar en un concepte artístic que l’ha acompanyat des d’aleshores: la mort. “El 1994 em van diagnosticar el VIH. Aleshores, el pronòstic no era bo i durant molts anys vaig perdre la por i vaig començar una vida autodestructiva. L’any 2002, arran d’una intensa experiència després de fumar 5-MeO-DMT, una poderosa droga psicodèlica, vaig començar un procés de curació”. El concepte Dead va començar just després. “Era una manera de fer servir la meva creativitat com a teràpia artística per afrontar la por a la mort i celebrar la vida. Ara veig, 16 anys després, quant m’ha ajudat el concepte. Avui en dia el concepte creix com un arbre, té moltes branques que inclouen impressió, vídeos, música, pintures i instal·lacions artístiques”.

Fer una passejada per l’obra i el web de Jón Sæmundur Auðarson (www.dead.is) acaba sent una experiència tan intensa, catàrtica, evocadora i reveladora com l’escolta de les cançons que formen part de “Fever Dream”, l’últim somni d’Of Monsters And Men.

FITXA

Disc: “Fever Dream”
Autor: Of Monsters And Men
Any: 2019
Discogràfica: Universal
Portada: Jón Sæmundur Auðarson

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *