Kiwanuka reclama el seu tron

Like Don't move Unlike
 
3

La portada del tercer disc de Michael Kiwanuka és, probablement, la millor declaració d’intencions del músic britànic: immortalitzat com si fos un rei anglès del segle XVI. I és que si alguna cosa fa Kiwanuka en aquest disc és reivindicar-se com un dels millors compositors de música negra del moment. Mentre Michael Jackson s’autoproclamava el Rei del Pop, Kiwanuka es reivindica en el seu nou treball “Kiwanuka” com el descendent més avantatjat de Marvin Gaye. I les seves credencials per a fer-ho deixen poc marge per al dubte. Originalitat, excel·lents composicions i un respecte absolut per la història de la música negra.

“You ain’t the problem” i “Hero” són dos dels millors exemples del que ofereix Kiwanuka en el seu tercer disc. Un treball que s’allunya de la polidesa dels dos primers treballs i va una mica més enllà en l’experimentació d’un so més cru i autèntic que abarca referències que recorden a Isaac Hayes (“Living in denial”) o, fins i tot, Jimy Hendrix (en la guitarra de “Hero”).

Sa negra Majestat

L’autor de la portada del disc “Kiwanuka” és Markeidric Walker, un jove afroamericà establert a Atlanta que també s’ha encarregat d’il·lustrar els diferents senzills que s’han publicat fins el moment. Walker és un intor d’una formació clàssica des del punt de vista més purista. Des de petit va estudiar les obres de mestres de l’art com Da Vinci, Rembrant o Cezanne i això es nota, i molt, en la seva obra on l’emprempta de l’art clàssic és absolutament evident.

Portada per al senzill “You Aint The Problem”
Portada per al senzill “Piano Joint”
Portada per al senzill “Hero”
Portada del disc amb tipografia

Potser només és una qüestió estilística, però el que també és evident és que amb la seva obra, Markeidric Walker sembla que intenti visibilitzar, almenys visualment, el lloc que els negres no han tingut al llarg de la història. I com fer-ho? Donant-los ara el protagonisme en la pintura clàssica que no van tenir. Reinventant el passat i fusionant personatges contemporanis amb l’estil més clàssic.

Sir Thuggington
King Keidric
Fruits Of His Labour
Obra d’inspiració impressionista
Autoretrat de Markeidric Walker

Una vegada més, portada i música van de la mà a “Kiwanuka” on Michael Kiwanuka fusiona i reinventa el passat de la música negra (Marvin Gaye, Isaac Hayes, Jimy Hendrix…) per intentar crear alguna cosa més que un disc. El temps dirà si és o no una obra mestra i si Kiwanuka aconsegueix el regnat que sembla reivindicar en la portada de Markeidric Walker.

FITXA

Disc: “Kiwanuka”
Autor: Michael Kiwanuka
Any: 2019
Discogràfica: Universal Music
Portada: Markeidric Walker

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *