José González, colors com cap altre abans

Like Don't move Unlike
 
2

L’any 2006 el món sencer va descobrir la música del suec José González gràcies a un anunci de televisió premiadíssim. 15 anys després, l’eslógan d’aquella campanya “Colour like no other” serviria per definir perfectament el nou disc de González, “Local Valley (City Slang, 2021) que sembla deixar de banda les lletres i melodies introspectives dels tres primers discos per mirar enfora i encomanar-se de lluminositat i vida.

Estilísticament, José González segueix fidel al so acústic que l’ha definit al llarg de gairebé 20 anys, però és cert que el músic suec ha decidit il·luminar les seves melodies amb ritmes que pugen una mica d’intesitat en cançons com “Head on” o “Valle local”. González també ha esquitxat algunes composicions amb gotes d’influència llatina com a “Lilla G”, “Swing” o “Tjomme”. Són petites dosis d’alegria sonora que no desentonen en la seva característica música contemplativa.

“Local Valley” és el primer disc de González en sis anys. La pandèmia i una doble paternitat han mantingut apartat el músic dels escenaris i també de l’estudi de gravació. Per contra, el confinament i el temps que va poder dedicar a la família li va servir a José González per fer neteja mental i anímica. Un estat d’ànim que es reflecteix en les noves melodies entranyablement bucòliques (“Lasso in”, “Visions” o “Honey honey”) on, fins i tot, s’hi poden escoltar ocells de fons.

Com que el disc és una mica diferent dels treballs anteriors de José, tots dos vam pensar que era hora de canviar el disseny minimalista per alguna cosa més acolorida i vital

Hannele Fernström

Al costat de González en aquest retir entre improvisat i obligat també hi ha estat la seva parella, la il·lustradora Hannele Fernström que és qui firma totes les il·lustracions del nou disc. En conversa amb La Música Per La Vista, Fernström explica que la portada del disc és la seva interpretació de “Local Valley”. “Treballo estretament amb José i ell va tenir una visió molt clara des del principi sobre la idea de la vall local. Els animals representen diferents idees i/o cançons del disc”. El d’aquest disc ha estat un treball especialment íntim perquè el fet de viure junts ha facilitat que Hannele hagi vist el progrés de cadascuna de les cançons fet que li va suposar una inestimable font d’inspiració. “Durant la pandèmia ens vam quedar a casa i vam passar molt de temps només nosaltres tres. Ens va agradar molt estar a la natura i també vam tenir molt de temps per crear junts”. La maternitat, afegeix, també ha estat una influència clau en el caràcter ingenu de les il·lustracions: “Ser mare és veure el món a través dels ulls d’un nen. Com diu la nostra filla quan li pregunten quin és el seu color preferit: “Tots els colors són bonics”.

Tinc passió pels colors i els patrons. M’encanta treballar amb motius com les flors i el fullatge, però no de manera romàntica. M’agrada dibuixar il·lustracions lúdiques i ingènues amb un toc d’humor.

Hannele Fernström

Hannele Fernström es defineix com una creadora contemporània amb tocs d’humor. Malgrat ser la parella de José González, des de fa anys, no ha estat fins al disc “Local Valley” que ha pogut crear partint de zero. Fernström ja havia firmat la portada del disc “Vestiges & Claws” (2015), però aleshores va voler que la portada tingués una continuïtat estilística amb la portada del disc anterior, “In Our Nature”, firmada per Elias Araya. “Com que el nou disc és una mica diferent dels anteriors treballs de José (amb bateria i cançons molt vitalistes), tots dos vam pensar que era hora de canviar el disseny minimalista per alguna cosa més acolorida i vital. I com que vaig treballar molts anys com a dissenyadora d’estampes a una empresa de moda els colors ja formaven part important de la meva professió”.

Portada per a “Vestiges & Claws” (2015)
Il·lustració per al senzill “Leaf off/The cave” (2015)
Il·lustració per al senzill “Open book” (2015)
Portada d’Elias Araya per al disc “In Our Nature” de José González

“Prefereixo treballar digitalment, però quan vaig fer la portada per a “Local Valley” vaig utilitzar tinta i plomes de fibra per obtenir una expressió encara més naïf“. Normalment, la inspiració comença a Internet: “Hi busco combinacions de colors i després dibuixo força intuïtivament i espero el que vingui”. “Local Valley” ha permès Hannele Fernström acostar-se al seu treball més personal. Podeu veure’n una mostra extensa al web de la il·lustradora però aquí en destaquem tres exemples:

Veient el resultat final es fa difícil saber qui ha influït més a l’altre: si ha estat l’estat d’ànim més feliç el que ha servit a Hannele Fernström per crear la colorida portada de “Local Valley” o és la vitalitat i calidesa que transmet l’estil més personal de Fernström qui ha acabat contagiant d’alegria el circunspecte González. Sigui com sigui, és una societat/parella que, de moment, està donant grans resultats creatius.

FITXA

Disc: “Local Valley”
Artista: José González
Any: 2021
Discogràfica: City Slang
Portada: Hannele Fernström