La melancolia i la tristesa infinita de James Blake

Like Don't move Unlike
 
3

Poques sentències hi ha més tristes a la vida que el títol del nou disc de James Blake, “Friends That Break Your Heart” (Polydor, 2021). I si al títol i efegim 12 cançons que parlen de persones ferides sentimentalment, traïdes, decebudes o resignades a la pèrdua el més previsible seria trobar-se amb un disc fosc i depriment. Però Blake sembla ja tan acostumat a la melancolia i a la tristesa infinita que decideix embolicar els seus sentiments en melodies càlides i, fins i tot lluminoses. Els seguidors de Blake que van quedar decebuts per la foscor i l’experimentació de l’anterior treball “Assume form” estaran contents de saber que aquests amics que li han trencat el cor han servit per reconciliar-lo amb melodies i harmonies que no brillaven tan intensament des del celebradíssim disc “Overgrown” (2013).

Miles Johnston, dibuixant de sons i malsons

Si l’any 2016 va ser el veterà il·lustrador britànic Quentin Blake qui protagonitzar la portada del disc, aquesta vegada James Blake ha optat per un altre britànic molt més jove i de carrera incipient. Miles Johnston, de 28 anys, és l’autor de la doble portada per a “Friends That Break Your Heart”. Per al CD, Blake ha optat per una il·lustració original on veiem el músic estrirat sobre un costat sobre l’herba d’un bosc. I el seu perfil apareix format o deformat per formes laberíntiques. Una imatge que remet directament a la lletra de la cançó “Funeral” en què James Blake explica que se sent invisible (“conec massa bé la sensació d’estar viu al meu propi funeral”). El músic, absolutament transparent en aquest disc, es mostra com una persona d’emocions complexes però, satisfet amb la seva naturalesa, apareix amb un mig somriure que encomana calidesa. El mateix Johnston ha fet públic a Twitter l’esbós de la pintura original, cosa que permet comprovar detalls de com treballa. la mateixa xarxa, l’artista va penjar fa uns mesos una obra prèvia què, clarament, va inspirar la portada.

Il·lustració original per a “Friends That Break Your Heart”
Esbós per a la portada de James Blake
Il·lustració prèvia a la portada

Laberints (senti)mentals

La portada per al vinil és totalment diferent. Es tracta d’un dibuix a llapis en què una persona submergeix/amaga part de la cara en una aigua d’on surten diverses mans amb gest de demanar ajuda. Una escena angoixant que exemplifica la profunditat (senti)mental d’un disc com aquest “Friends That Break Your Heart”. És la contradicció entre intentar desaparéixer i voler demanar ajuda. I si en la il·lustració del CD s’hi pot detectar la tranquilitat d’acceptar-se un mateix malgrat les moltes complexitats manifestades, en la il·lustració del vinil no hi ha cap bri de llum ni d’esperança. En aquest cas, la il·lustració no és una obra original. Miles Johnston la va dibuixar fa dos anys, la va titular “Survivor’s guilt” i també ha Twitter en va mostrar un moment del procès de creació.

Dibuix de Miles Johnston que il·lustra el vinil de “Friends That Break Your Heart”
Esbós de “Survivor’s guilt”

De fet, “Survivor’s guilt” té més a veure amb l’obra habitual de Johnston que no pas la il·lustració en color de James Blake. Miles Johnston treballa sobretot amb llapis i olis, i a través de la forma humana, sovint distorsionada i alterada, intenta transmetre les complexitats més profundes de l’èsser humà. En comptes de centrar-se en representacions literals del món, Johnston representa les qualitats surrealistes i abstractes de la subjectivitat humana amb l’objectiu de crear obres amb una profunda ressonància emocional. Obres de forta influència surrealista i que el mateix Johnston ha dit que tenen una forta influència d’artistes com Alphonse Mucha, Zdzisław Beksiński, Frantisek Kupka, Gustav Klimt, M.C Escher, Junji Ito, Takato Yamamoto, Ernst Fuchs.

“I still remember what was lost”
“Boundaries”
“Agony”
“Inflation”

Si sentiments com la tristesa, la melancolia o l’angoixa es poguessin fotografiar, les obres creades per Miles Johnston en serien les imatges més precises. I les cançons de James Blake, les representacions sonores més fidels d’una tristesa i una melancolia infinites però també acceptades i assumides amb orgull.

FITXA

Disc: “Friends That Break Your Heart”
Artista: James Blake
Any: 2021
Discogràfica: Polydor
Portada: Miles Johnston