La diabòlica atemporalitat de Spoon

Like Don't move Unlike
 
3

Hi ha discos nous que semblen que hagin existit sempre, que quan els escoltes t’acompanyen com si ho haguessin fet durant anys. “Lucifer On The Sofa”, el desè disc de Spoon, és un d’aquests nous clàssics immediats. Un treball que et transporta a unes sonoritats que sorprenen per l’estranya connexió amb el passat. “Lucifer On The Sofa” és rock del 2022 però amb ressons dels 70 i dels 90. Però, sobretot, és una col·lecció de 10 cançons rodones. L’essència de la banda de Texas resumida en 10 píndoles noves però que semblen un catàleg del millor del grup.

Segurament el més discutible de “Lucifer On The Sofa” és l’arrencada amb una cançó, “Held”, massa polsegosa i densa pel to general del disc. Després, però, Spoon aconsegueixen lluir i brillar amb grans títols com el rocós “The hardest cut”; la seductora i ballable “The devil & Mr. Jones”; la rítmica “Wild” (quan The Verve troba U2); les seductores “Feels alright”, “On the radio” i “Satellite”; o la nocturna peça final que dona títol al disc.

La santeria d’Edel Rodríguez

L’il·lustrador cubà/nord-americà Edel Rodríguez ha fet un extraordinari desplegament de creativitat per il·lustrar “Lucifer On The Sofa”. A més de la portada del disc, Rodríguez ha creat una sèrie de set pintures més que s’inclouen al disc i que estan servint per il·lustrar els diferents senzills. Partint del títol del treball i d’alguna altra referència diabòlica, Edel Rodríguez s’ha inspirat en les màscares i la iconografia de la religió afrocubana per elaborar uns dibuixos de vermells terrossos, blancs foscos i negres desgastats.

Portada amb tipografia

La càrrega política d’Edel Rodríguez

Edel Rodríguez és un il·lustrador que amb només 51 anys ha construit una carrera molt premiada i reconegudíssima per la seva càrrega política. Amb només 26 anys es va convertir en el director d’art més jove de les edicions de Time al Canadà i a l’Amèrica Llatina. Però les obres que li han donat més notorietat i repercussió mundial són les que, els últims anys, ha fet sobre la figura Donald Trump. El sentiment crític de Rodríguez respecte el polític conservador i la seva gestió presidencial el va inspirar per elaborar il·lustracions que ja formen part de l’imaginari anti-Trump. El compromís progressista de Rodríguez també ha fet que ara centri la seva atencio i creativitat en Vladímir Putin i la guerra a Ucraïna.

El treball d’Edel Rodríguez per al nou disc de Spoon és una raresa dins la seva carrera. L’única vegada que abans havia treballat per a un grup va ser per a U2. L’any 2018 la banda irlandesa li va encarregar una sèrie d’il·lustracions d’alta càrrega social per a la seva gira “Experience + Innocence”.

Si el disc “Lucifer On The Sofa” de Spoon és d’una diabòlica atemporalitat, l’obra d’Edel Rodríguez és d’una radical actualitat que connecta i fa reflexionar amb el món.

FITXA

Disc: “Lucifer On The Sofa”
Artista: Spoon
Any: 2022
Discogràfica: Matador Records
Portada: Edel Rodríguez