La Barcelona que ha inspirat The Wombats

Like Don't move Unlike
 
2

The Wombats és una banda que fa la sensació que permanentment està a punt de fer el gran salt però que sempre es queda en l’intent. Mentre això passa, o no, els de Liverpool continuen facturant discos de Pop impecables amb cançons rodones, tornades enganxoses i lletres brillants. De fet, d’una d’aquestes lletres, en què The Wombats expliquen la sensació de passejar-se per ciutats massificades turísticament, és la que ha acabat inspirant la portada del seu últim disc. “Fix Yourself, Not The World” (AWAL Recordings, 2022) és un monument Pop amb la imatge d’una ciutat de joguina pixelada amb la Sagrada Família al centre del gran embull urbà. Per saber el motiu d’aquest protagonisme cal analitzar una mica més el disc i, evidentment, parlar amb l’autor de la portada: Kai Vermehr del col·lectiu eBoy.

La massificació que transmet la portada reprodueix el collage d’estils amb què The Wombats ha treballat “Fix Yourself, Not The World”, un gran còctel d’estils en què el grup hi ha posat des de grunge i rock dels 90 a pop electrònic dels 2000. El resultat és una col·lecció de temes de ritmes infecciosos com “This car drives all by itself”, “If you ever leave, I’m coming with you”, “People don’t change people, time does”, “Everything I love is going to die”, “Work is easy, life is hard”, “Don’t poke the bear” o “Worry”. Ja els títols de les cançons donen una idea de l’enginy de les lletres però és concretament una la que ha inspirat la portada: “Method to the madness”.

“Ensopegant pels carrers del Barri Gòtic; Sense codi de reserva no hi ha garantia d’hotel”// “Paranys turístics i menjar de museu, donar les gràcies en un idioma que mai s’ha fet servir”… Aquestes són algunes de les frases que donen forma a la cançó “Methode to the madness”. La va escriure el cantant de The Wombats, Matthew Murphy, sobre trobar patrons dins el caos. Una lletra inspirada per l’experiència del seu viatge de noces, en què va visitar diverses ciutats europees i que acaba sent un dels punts àlgids del disc.

Va ser idea de The Wombats posar la Sagrada Família a la portada, però també és un dels meus llocs preferits de Barcelona. He estat moltes vegades a la ciutat i, de fet, els meus pares es van conèixer a Barcelona

Kai Vermehr, membre d’eBoy i dissenyador de la portada del disc de The Wombats

Kai Vermehr, un dels tres socis fundadors del col·lectiu artístic eBoy ha explicat a La Música Per La Vista que la idea de situar la Sagrada Família al centre de la portada de “Fix Yourself, Not The World” va ser del propi grup. “The Wombats volien una escena urbana semblant a la de Barcelona i inspirada en la nostra sèrie de Pixorames. I em va semblar perfecte perquè he visitat moltes vegades a Barcelona i la Sagrada Família sempre ha estat un dels meus llocs preferits. També els meus pares es van conèixer a Barcelona”.

MAÓ A MAÓ, PÍXEL A PÍXEL

Maó a maó i píxel a píxel, eBoy va començar a construir una ciutat densa i plena de detalls. Botigues i hotels, carrers i cotxes, piscines i parcs, pagodes i centrals nuclears, mascotes i ocells, veïns i turistes, i una Sagrada Família amb grua inclosa en permanent construcció… tot passa i tot té lloc en aquesta ciutat imaginada i creada des de zero. Una ciutat sense gaires espais per a la calma on tot bull d’activitat. “Vam començar amb els blocs i vam continuar fent altres progressos a partir d’allà”, diu Kai Vermehr que, afegeix, “és molt divertit treballar amb píxels, és digital, de manera que és fàcil de compartir i és modular, de manera que les peces són fàcils de reutilitzar”. I amb aquest afany reutilitzador, eBoy va crear les creacions per als diferents senzills que han sortit del disc.

Portada per al senzill “If you ever leave, I’m coming with you”
Portada per a “Everything I love is going to die”
Portada per a “Ready for the high”
Portada per a “Method to the madness”

El treball gràfic per al nou disc de The Wombats és el més elaborat que eBoy ha fet mai per a un disc. L’any 1998, Kai Vermehr es va associar amb Steffen Sauerteig i Svend Smital per fer del píxel la seva principal forma d’expressió artística. Van ser uns pioners i es van avançar uns quants anys al que després es faria molt popular gràcies al videojoc Minecraft, publicat tres anys després. Des d’aleshores, eBoy s’ha convertit en els reis de l’anomenat Pixel Art, que es basa en la creació de personatges i escenes a través de la combinació de píxels de diferents colors. El treball d’eBoy s’ha posat al servei, sobretot, de la publicitat, el món editorial o de la moda.

Disseny per a Swatch
Samarreta per a Comme des Garçons

Que les melodies enganxoses dels britànics The Wombats no tapin un altre dels grans talents de la banda, lletres amb enginy, plenes d’ironia, però també de reflexions molt quotidianes. Moltes d’aquestes característiques compartides per un col·lectiu, eBoy, pioner en l’art digital.

FITXA

Artista: The Wombats
Any: 2022
Discogràfica: AWAL Recordings/Popstock!
Portada: eBoy