Dinotropia

Like Don't move Unlike
 
2

Després de gairebé 36 anys de carrera (26 si traiem els 10 que van estar inactius) Dinosaur Jr. aconsegueixen amb el disc “Sweep It Into Space” reunir algunes de les 12 millors composicions de la seva carrera. Un treball que no només sona al millor de Dinosaur Jr., sinó també als millors Lemonheads, Buffalo Tom o Urge Overkill. En definitiva, al millor del ‘noise pop i rock’ dels 90.

“Sweep It Into Space” és enèrgic, vitamínic i elèctric des de la primera declaració d’intencions del disc, el tema “I ain’t”, on J. Mascis repeteix una i altra vegada “no som bons sols”. Després es van succeïnt les dosis precises de melancolia (“To be waiting”, “Garden”), eufòria (“Hide another round”), descàrrega electrica (“I met de Stones”, “I expect it always”) o entranyables melodies i sonoritats acústiques (“I ran away”, “You wonder”).

Alta fidelitat al passat

Amb “Sweep It Into Space”, Dinosaur Jr. fan una doble demostració de fidelitat al passat. Primer perquè el grup mantè, una vegada més, l’aposta per una portada il·lustrada amb una obra grotesca, kitsh i punk com les recordades portades de “Where You Been” (1993), “You’re Living All Over Me” (1987) o “Hand It Over” (1997). Aquesta vegada, la portada de “Sweep It Into Space” la firma el pintor alemany Andy Hope 1930. Es tracta d’una pintura de la col·lecció titulada Heedrahtrophia en què l’artista s’inspirava en el monstre Hedorah de la pel·lícula Godzilla, nom que en japonès evoca conceptes tan repulsius com els de fangs, vòmits o residus químics. Precisament, la que il·lustra la portada del nou disc de Dinosaur Jr. és la primera pintura d’una col·lecció que connecta la sèrie B pictòrica amb la sèrie B musical.

Fotograma de la pel·lícula “Godzilla Vs. Hedorah” (1971)

Els monstres creats per Andy Hope 1930 són masses deformades i repugnants però menys grotesques que l’original. Perquè gràcies al color i als ulls d’aquest èsser sempre atents i fixes en l’espectador aconsegeix transmetre alguna cosa propera a la candidesa.

I mentre el títol de la col·lecció, “Heedrahtrophia”, juga amb la possibilitat d’una malaltia generada per residus tòxics, ‘Dinotropia’ podria fer referència a la facilitat de qualsevol amant de la música per entrar en la música de Dinosaur Jr. sobretot gràcies a un disc com “Sweep It Into Space”, que acaba convertint-se en un enorme homenatge a la música Indie dels 90 i en un exemple d’entranyable peterpanisme d’un grup que, 36 anys després, continua creant algunes de les seves millors cançons. Potser per això, fins i tot, han recuperat per a la portada del nou disc la tipografia amb que Dinosaur Jr. firmaven els discos durant la dècada dels 90. Senyal que la mateixa banda situa ja aquest “Sweep It Into Space” a l’altura dels primers discos que els van convertir en una referència de la música Indie.

FITXA

Disc: “Sweep It Into Space”
Grup: Dinosaur Jr
Any: 2021
Discogràfica: Jagjaguwar
Portada: Andy Hope 1930